Jilemnická výstava je plná pohyblivých figurek

Od 10. června probíhá v Krkonošském muzeu v Jilemnici výstava kuriózních figurek – automatů. Jejich podoba i komplikované mechanismy ohromovaly před sto lety a žasneme nad nimi i dnes.

Výstava představuje strojky, které svými pohyby napodobovaly přírodní jevy i živé bytosti. Neobvyklé a speciální mechanismy byly od konce 14. století součástí věžních hodin v podobě postav zvoníků, kteří odbíjeli čas do cimbálů nebo apoštolů, kteří se v pravidelných intervalech objevovali v okénkách orlojů.

V 15. století začaly být různé figurky a pohyblivé scény vkládány do luxusních předmětů. Nakonec se ve formě různých pouťových automatů a hraček dostaly i do života nižších vrstev.

„Na výstavě máme například hodiny s figurkami s pohyblivýma očima, u jiných hodin při odbíjení brousí jeden kovář nůž a druhý tluče kladívkem do kovadliny. Nechybí ani mechanické hračky, například pohybliví i zpívající ptáci. Je to směsice velmi zajímavých věcí. Důležité je, že všechno vykonává nějaký pohyb a vše je nějakým způsobem zprovozněno,” informoval Jan Luštinec, ředitel muzea.

Ve výstavním mají i jednu velkou mimořádnost. Je jí střelecký terč z pouti z počátku 20. století, u něhož po zasažení začne sedící panáček vykonávat velkou potřebu.

Exponáty jsou z 18. století až po současnost. „Současné věci ale často vychází ze starších mechanismů. V expozici je například replika části starého mechanického betlému. Návštěvník se může podívat, jak je zařízeno, aby pohyb v betlému fungoval přirozeně a vypadalo to hezky,“ dodal ředitel muzea a upozornil například na dva trkající kozlíky, které uvidí návštěvníci v pohybu.

Ředitel předpokládá, že o výstavu budou mít zájem hlavně děti. Záměrně ji proto připravili na letní období, kdy mezi návštěvníky převládají rodiny s dětmi. Výstava potrvá v Erbovním sále do 25. září.

Další informace