Burza mechanické hudby v Rüdesheimu

Naši členové se v listopadu 2015 zúčastnili burzy mechanické hudby v Rüdesheimu a aukce v Kolíně nad Rýnem. K vidění byly krom běžných hřebíčkových nebo jazýčkových strojků, fonografů a gramofonů i vybrané lahůdky jako zvonkohry,

pohyblivé hrací figurky nebo zpívající ptáčci v kleci s dokonalým hlasem. Několik prodejců přivezlo i serinety, díky nimž bylo možné cvičit zpěv ptáčků.

Večer se v místním Siegfried's Mechanisches Musikkabinett v příjemné atmosféře konalo setkání sběratelů, odborníků.a dalších nadšenců z celého světa. Když se zakladatel sbírky mechanické hudby dozvěděl, že jsou na setkání i účastníci z Čech, živě se o dění u nás zajímal. Přišel posedět a setrval v přátelském rozhovoru. Byl informován o situaci v České republice a hlavně o záchraně unikátního kolotoče na Letné v Praze. Byly mu předány všechny materiály a o dalších pracích na kolotoči chce být nadále informován.

Průběh večera doplnila komentovaná prohlídka Siegfrieda Wenzela ml.plná nejzajímavějších podrobností. Unikátní hrací stroje byly předvedeny i v chodu.

Jan Bondra a Patrik Pařízek


Siegfried's Mechanisches Musikkabinett GmbH & Co. Museum KG
Im Brömserhof, Oberstraße 29, D-65385 Rüdesheim am Rhein

Otvírací doba muzea: od března do prosince denně 10-18:00, jindy na požádání